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認知機能検査(MMSE)≦10点は骨格筋量減少のリスク因子である
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本文 |
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タイトル(英) | Mini mental state examination ≦10 is a risk factor for skeletal muscle mass reduction |
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アイテムタイプ | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper |
言語 | 日本語 |
キーワード |
認知症高齢者, MMSE, 骨格筋量 |
キーワード(英) | dementia, MMSE, skeletal muscle mass |
著者 |
小島 真由美
/ コジマ マユミ
川瀬 文哉 / カワセ フミヤ 越智 瞳 / オチ ヒトミ 鈴木 麻琴 / スズキ マコト 夏目 歩実 / ナツメ アユミ 山本 美沙 / ヤマモト ミサ 立花 詠子 / タチバナ エイコ 塚原 丘美 / ツカハラ タカヨシ ( 科研費研究者番号: 00387911 ) |
抄録 |
【目的】高齢者施設の入居者の多くは、重度な要介護状態であり、身体機能の低下および低栄養状態などの対応に苦慮している。われわれは、横断研究により、高齢者施設入居者ではMMSE が10点以下になると骨格筋量が減少するリスク要因であることを明らかにした。そこで、今回は高齢者施設入居者を対象に1 年間の追跡調査を行い、認知症レベルと骨格筋量の変化について縦断的に検討した。
【方法】特別養護老人ホームの入居者127名(男性25名、女性102名、平均年齢84.6±6.9歳)を対象とした。認知症レベルの評価は認知機能検査(MMSE)を用い、体組成はInBody S-10を用いて四肢筋肉量を測定し、骨格筋指数(SMI)を算出した。栄養状態の評価は簡易栄養状態評価表(MNA-SF)を用いて調査を行った。1 年経過後に同様の調査を行い、比較検討した。 【結果】エネルギー摂取量、たんぱく質摂取量は有意に減少した。SMI は有意に低下したが、体脂肪率は有意に増加し、その結果、BMI に明らかな変化は認められなかった。SMI が1 年間に10%以上減少するリスクとして、性別、調査開始時の年齢、たんぱく質摂取量およびSMI で調整したロジステック回帰分析を行った結果、調査開始時のMMSE が10点以下であることのオッズ比は2.76(95%CI:1.07-7.12, p=0.036)であった。以上のことから、MMSE が10点以下であることは、SMI が一年間で10%以上減少するリスク要因と考えられた。 Many residents of elderly facilities are in serious need of long-term care. Caregivers are struggling with the declining physical function and malnutrition of residents. Our previous cross-sectional study of elderly facility residents revealed that a Mini Mental State Examination (MMSE) score of ≦10 is a risk factor for skeletal muscle mass reduction. Therefore, in this study, we conducted a one-year follow-up survey of elderly residents and examined longitudinal changes in dementia level and skeletal muscle mass. A total of 127 people (25 males, 102 females; average age 84.6 ± 6.9 years old) residing in a special nursing home for the elderly were investigated. The MMSE was used to evaluate dementia level. Skeletal muscle mass was measured using InBody S-10 for body composition, and skeletal muscle index (SMI) was calculated. The Mini Nutritional Assessment-Short Form was used to evaluate nutritional status. The same survey was conducted one year later, and the results were compared. Energy intake and protein intake decreased significantly after one year. SMI significantly decreased and body fat percentage significantly increased, resulting in no significant change in BMI. Logistic regression analysis adjusted for sex, SMI at baseline, age, and protein intake revealed that for subjects with a baseline MMSE score of ≦10, the odds ratio for a 10% decrease in SMI in one year was 2.76 (95% CI: 1.07–7.12, p=0.036). These results suggest that an MMSE score of ≦10 is a risk factor for SMI to decline by 10% in one year. |
雑誌名 | 名古屋学芸大学健康・栄養研究所年報 |
雑誌名(英) | Annual Report of Institute of Health and Nutrition, Nagoya University of Arts and Sciences |
号 | 10 |
ページ | 37 - 44 |
発行年 | 2018-12 |
出版者 |
名古屋学芸大学健康・栄養研究所
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ISSN |
18821820
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関連サイト |
名古屋学芸大学健康・栄養研究所
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