Permalink : http://doi.org/10.15073/00001527
妊娠時の Glucose challenge test 陽性に影響を及ぼす食生活の要因
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File / Name | License |
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JaLC DOI | info:doi/10.15073/00001527 |
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タイトル(英) | Dietary factors contributing to abnormal results on the glucose challenge test |
アイテムタイプ | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper |
言語 | 日本語 |
キーワード |
50 g Glucose challenge test( GCT), 妊婦, 糖代謝異常 |
キーワード(英) | 50g Glucose Challenge Test (GCT), Pregnant woman, Abnormal glucose metabolism |
著者 |
野々川 陽子
/ ノノカワ ヨウコ
立花 詠子 / タチバナ エイコ 佐藤 弘子 / サトウ ヒロコ 岩田 浩輔 / イワタ コウスケ 塚原 丘美 / ツカハラ タカヨシ ( 科研費研究者番号: 00387911 ) |
抄録 |
【目的】
日本人の女性は痩身願望が強く、特に最近では、糖質制限ダイエットが注目され、栄養素バランスの不均衡、食行動の異常、健康不良の自覚症状の出現が報告されている。糖尿病でない健康な女性であっても、妊娠時はインスリン抵抗性の増大のために一過性に糖代謝異常が出現する場合がある。日本において女性の晩婚化、晩産化に伴って30歳代の出産率が上昇傾向になっており、加齢に伴い耐糖能が低下することは既に報告されていることから、今後糖代謝異常を認める妊婦は増加すると考えられる。しかしながら、加齢以外の要因についてはほとんど検討されていない。そこで、妊婦を対象に、過去の食生活スタイルと耐糖能の関連について検討した。 【方法】 妊娠初期の妊婦215名(平均年齢29.8±4.5歳、平均BMI 21.0±14.6 kg/m2、体脂肪率29.6±4.8%)を対象とした。体組成と骨密度の測定、20歳頃の食生活、日常の食生活、運動習慣、ダイエットの経験、糖尿病の家族歴および食物摂取頻度といったアンケート調査、50 g GCT の結果を用いて横断的解析を行った。50 g GCT 1時間値が140 mg/dl 以上(140 mg/dl 以上群)と140 mg/dl 未満(140 mg/dl 未満群)で比較し、Student’s t 検定およびχ2 検定を用いて検討した。また、50 g GCT 1 時間値が140 mg/dl 以上に関連する要因を検討するためにロジスティック回帰分析を行った。 年齢を3 区分(29歳以下、30歳以上35歳未満および35歳以上)し、食物摂取頻度および食生活習慣についてTukey-Kramer 検定を用いて検討し、危険率5 %以下を有意とした。さらに、30歳以上の妊婦を対象に50 g GCT 1 時間値が140 mg/dl 以上に関連する要因を検討するためにロジスティック回帰分析を行った。 【結果】 50 g GCT 1 時間値は、140 mg/dl 未満は169名(86.7%)、140 mg/dl 以上の陽性者は26名(13.3%)存在した。このうち75 g OGTT を実施したものは23名で妊娠糖尿病は5 名であった。 140 mg/dl 以上群と140 mg/dl 未満群で体格や生活習慣の関係をみたところ、140 mg/dl 以上群は年齢が31.8±3.6歳と有意に高く、また日常活動は座っていることが多い人が有意に多かった。栄養摂取状況は140 mg/dl 以上群では、エネルギー、糖質、亜鉛、食塩が有意に少なく、また食品群別では主食芋、魚介および淡色野菜の摂取量が有意に少なかった。 140 mg/dl 以上群である要因について検討したロジスティック回帰分析の結果、年齢が高い、日常生活で座っていることが多いこと、淡色野菜の摂取量が少ないことであった。 対象者の年齢を3 群に分けたところ、50 g GCT 1 時間値は35歳以上が最も高かった。「栄養の知識がある」についても35歳以上が最も高く、食事のバランスではいずれも有意差はなかったが、「夕食の主食がない時がある」は35歳以上の人で有意に多かった。また、食物摂取頻度を比較したところ、エネルギー摂取量、糖質、タンパク質、脂質、主食芋の摂取量に差は見られなかった。魚介の摂取量が35歳以上で有意に高く、カリウム、PFC タンパク質も高い傾向にあった。 30歳以上の妊婦が140 mg/dl 以上群である要因について検討したロジスティック回帰分析の結果、主食芋の摂取量が少ないこと、日常で座っていることが多いことであった。 【結論】 肥満でない妊婦の妊娠糖尿病スクリーニングにおいて、50 g GCT 140 mg/dl 以上の者が約13%存在した。その要因としては年齢が高いこと、日常で座っていることが多いことであった。さらに、エネルギー摂取量や主食芋摂取量が少ないことも要因の一つである可能性が示唆された。 [Purpose] Due to a strong desire to be slim, an increasing number of women in Japan are following a carbohydrate-restricted diet, which has been reported to produce imbalanced nutrient intake, abnormal eating behavior, and the appearance of subjective symptoms of poor health. Even in healthy non-diabetic women, abnormal glucose metabolism may appear transiently during pregnancy due to increased insulin resistance. It has been reported that glucose intolerance declines with age, and the birthrate among Japanese women in their 30s has been increasing due to later marriages and pregnancies; therefore, the number of pregnant women who have abnormal glucose metabolism is expected to increase in the future. However, factors other than aging that contribute to abnormal glucose metabolism have not been thoroughly studied. Therefore, we examined the relationship between dietary style and glucose tolerance in pregnant Japanese women. [Methods] Participants were 215 pregnant women (mean age, 29.8 ± 4.5 years; mean BMI, 21.0 ± 14.6 kg/m2; mean body fat percentage, 29.6% ± 4.8%). Each participant’s body composition, bone density, daily eating habits, exercise habits, diet experience, family history of diabetes, and score on the food frequency questionnaire FFQ) were collected. The results of the 50 g glucose challenge test (GCT) and other clinical data were obtained from the hospital. The participants’ characteristics were compared between those with a 1 hour 50 g GCT value of 140 mg/dl or more (140 or more group) and those with a 1 hour 50 g GCT value less than 140 mg/dl (less than 140 group), and differences were evaluated using Student’s t test and the χ 2 test. Furthermore, logistic regression analysis was conducted to identify factors related to the 1 hour 50 g GCT value. Participants were classified by age into 3 categories (29 years or younger, 30 to 34 years, and 35 years or older), and FFQ and eating habits were examined using the Tukey-Kramer test. In addition, for pregnant women over 30 years old, logistic regression analysis was conducted to identify factors related to the 1 hour 50 g GCT value. [Results] Overall, 169 (86.7%) women had a 1 hour 50 g GCT value less than 140 mg/dl, and 26 (13.3%) women had a 1 hour 50 g GCT value over 140 mg/dl. In the 140 or more group, the mean age was significantly higher at 31.8 ± 3.6 years, and the duration of time spent sitting each day was significantly longer. As for the relationship with eating habits, the frequency of eating breakfast outside the home was low in the 140 or more group. Nutritional intake was significantly low for total energy, carbohydrates, zinc, and salt, but was significantly highfor staple foods, seafood, and light-colored vegetables in the 140 or more group. Logistic regression analysis revealed that older age, longer duration of sitting each day, and lower intake of light-colored vegetables were factors associated with a 1 hour 50 g GCT value of 140 mg/dl or more. The 1 hour 50 g GCT value was highest in the 35 and older age group. “Nutrition knowledge” was the highest among those aged 35 and older, and no significant differences among the age groups were observe for “balance of meals”. However, “no staple food for dinner sometimes” was significantly more common among those aged 35 and older. Moreover, there were no age differences in the intake of total energy, carbohydrates, protein, lipids, and staple foods. The intake of seafood was significantly higher in the 35 and older group, and their potassium and PFC protein levels tended to be high. Logistic regression analysis identified a low intake of staple foods and longer duration of sitting each day as factors that contributed to pregnant women over the age of 30 being in the 140 mg/dl or more group. [Conclusion] Screening of Japanese pregnant women who are not obese for gestational diabetes mellitus revealed that approximately 13% have a 50 g GCT of 140 mg/dl or more. The factors related to this were older age and longer duration of sitting each day. Furthermore, total energy intake and intake of staple foods were significantly lower and the intake of carbohydrates tended to be lower than pregnant women with a 50 g GCT of less than 140 mg/dl. |
雑誌名 | 名古屋栄養科学雑誌 |
雑誌名(英) | Nagoya Journal of Nutritional Sciences |
号 | 5 |
ページ | 59 - 73 |
発行年 | 2019-12-25 |
出版者 |
名古屋学芸大学管理栄養学部
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ISSN |
21892121
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