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  1. 紀要
  2. 名古屋学芸大学
  3. 名古屋栄養科学雑誌
  4. 第4号

血液透析患者における現在歯数と栄養状態および食事摂取状況の検討

https://doi.org/10.15073/00001274
https://doi.org/10.15073/00001274
80a07d9c-d8d1-4183-9a40-5a448e393f43
名前 / ファイル ライセンス アクション
njns4_04.pdf 本文 (689.8 kB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-06-01
タイトル
タイトル 血液透析患者における現在歯数と栄養状態および食事摂取状況の検討
タイトル
タイトル Missing teeth is associated with food intake and nutritional status in patients undergoing hemodialysis
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 透析患者
キーワード
主題Scheme Other
主題 栄養障害
キーワード
主題Scheme Other
主題 Geriatric Nutritional Risk Index(GNRI)
キーワード
主題Scheme Other
主題 食事摂取状況
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Hemodialysis patients
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 malnutrition
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI)
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 nutritional intake
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15073/00001274
ID登録タイプ JaLC
著者 宇野, 千晴

× 宇野, 千晴

WEKO 838

ja 宇野, 千晴
ISNI

ja-Kana ウノ, チハル

en UNO, Chiharu

Search repository
岡田, 希和子

× 岡田, 希和子

WEKO 303
NRID 1000000351213
e-Rad 00351213

ja 岡田, 希和子
ISNI

ja-Kana オカダ, キワコ

en OKADA, Kiwako

Search repository
松下, 英二

× 松下, 英二

WEKO 547

ja 松下, 英二
ISNI

ja-Kana マツシタ, エイジ

en MATSUSHITA, Eiji

Search repository
北川, 元二

× 北川, 元二

WEKO 545
NRID 1000080262898
e-Rad 80262898

ja 北川, 元二
ISNI

ja-Kana キタガワ, モトジ

en KITAGAWA, Motoji

Search repository
葛谷, 雅文

× 葛谷, 雅文

WEKO 839

ja 葛谷, 雅文
ISNI

ja-Kana クズヤ, マサフミ

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 【目的】透析患者の高齢化が進んでおり、低栄養と生命予後の関連が報告されている。低栄養を引き起こす要因の一つとして食事摂取量の低下が挙げられ、口腔疾患が影響を与える可能性があると考えられている。高齢者を対象とした研究では歯の喪失は栄養状態や栄養摂取に影響を及ぼしていることが報告されているが、透析患者における報告は少ない。そこで、血液透析患者において栄養評価を行い食事摂取状況と現在歯数との関連性を明らかにすることを目的に調査を行った。
【方法】透析医療機関に通院する血液透析患者115名を対象に患者背景因子、食事調査、血液生化学検査、身体計測の測定および口腔内の状況の調査を行い、その関連について比較検討を行った。
【結果】対象者は年齢68.2±11.6歳、透析歴9.8±9.1年で、栄養摂取量はエネルギー量30.6±6.5kcal/kg IBW、たんぱく質1.0±0.3g/kg IBW であった。このうちGeriatric nutritional risk index(GNRI)91.2未満の患者では、有意に平均年齢が高く透析歴も長かった。エネルギー摂取量やたんぱく質摂取量は有意に少なく、%身体計測値は全ての項目で有意に低く、6ヶ月間の体重変化量は有意に減少していた。現在歯数別で比較すると、normalized protein catabolic rate(nPCR)や% creatinine generation rate(% CGR)とGNRIの間に有意な正の相関を認めた。現在歯数とたんぱく質、脂質、鉄が、食品群別では、肉類や魚介類、種実類、海藻類、緑黄色野菜の摂取に有意な相関がみられた。中2日の体重増加率が6%以上の患者が多く、6ヶ月間の体重変化量は有意に減少していた。
【結論】血液透析患者において歯の喪失により咀嚼しやすい食品に偏った食事内容になることで不十分な栄養摂取状況になり栄養障害の要因になりうる可能性がある。歯数などの口腔環境を考慮した栄養介入の必要性がある。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Purpose] Elderly patients undergoing hemodialysis are increasing, and malnutrition is related to poor prognosis. Lack of teeth in elderly is associated to reduce nutritional intake, and could cause malnutrition, but only a few reports in dialysis patients. We aimed to clarify the relationship between the nutritional status and lack of teeth in patients undergoing hemodialysis.
[Method] Nutritional assessments, including history taking, meal intake, oral status anthropometric and biomedical measurements were performed on 115 hemodialysis patients at an outpatient facility.
[Results] The mean age was 68.2±11.6y, and the mean duration of dialysis was 9.8 ± 9.1y. The mean calorie intake was 30.6 ± 6.5 kcal/kg IBW, and protein intake was 1.0 ± 0.3/kg IBW. Patients with lower geriatric nutritional risk index (GNRI) (less than 91.2) had significantly higher age and longer duration of dialysis than patients with higher GNRI. Intake of calorie and protein, and results of anthropometric measurements in patients with lower GNRI were significantly lower, and body weight significantly decreased at 6 months later. The number of remaining natural teeth had a significant positive correlation with normalized protein catabolic rate (nPCR), % creatinine generation rate (% CGR) and GNRI. Also, the number of remaining natural teeth had a significant positive correlation with intake of protein, lipid and iron, and with intake of meat, fish and shellfish, seeds, seaweeds and green-yellow vegetables. Most of dialysis patients gain 6% or more body weight on the 2nd day after dialysis, and their body weight significantly decreased at 6 months later.
[Conclusion] In hemodialysis patients, decreasing of remaining natural teeth caused insufficient nutritional intake, which could be a factor of malnutrition. Appropriate nutritional support is necessary for elderly dialysis patients with lack of natural teeth.
書誌情報 名古屋栄養科学雑誌
en : Nagoya Journal of Nutritional Sciences

号 4, p. 25-36, 発行日 2018-12-25
出版者
出版者 名古屋学芸大学管理栄養学部
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 21892121
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Ver.1 2023-06-20 13:23:05.356456
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