Permalink : http://doi.org/10.15073/00001261
特定保健指導の初回面接プログラムの作成と形成的評価
利用統計を見る
File / Name | License |
---|---|
本文 |
![]() Creative Commons : 表示 - 非営利 - 改変禁止 |
![]() |
|
オープンアクセス
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
JaLC DOI | info:doi/10.15073/00001261 |
---|---|
タイトル(英) | Creation and formative evaluation of an initial interview program for specific health guidances |
アイテムタイプ | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper |
言語 | 日本語 |
キーワード |
特定保健指導, 初回面接, アセスメント票 |
キーワード(英) | specific health guidance, initial interview, assessment sheet |
著者名 |
後藤 早穂
/ ゴトウ サホ
安達 内美子 / アダチ ナミコ 塚原 丘美 / ツカハラ タカヨシ ( 科研費研究者番号: 00387911 ) |
抄録 |
【目的】初回面接において対象者の主体的な行動目標設定を支援するプログラムとして、手順チャート及びアセスメント票を作成し、その形成的評価を行うことを目的とした。
【方法】1 .①特定保健指導に従事する管理栄養士( 9 名)に対する個別インタビューデータをもとに質的分析を行った。②名古屋市内の特定保健指導実施機関が使用しているアセスメント票をもとに質的分析を行った。①と②の分析結果及び計画的行動理論等をもとに、手順チャートを作成した。手順チャートは、準備性の違いごとに働きかけるポイントを明確に示した。アセスメント票は、≪ライフスタイルや環境の把握≫≪準備性の把握≫を目的とし、〔特定保健指導について〕〔勤務状況〕〔運動習慣〕〔食習慣〕の4 項目で構成した。2 .形成的評価として、作成したプログラムを実施した管理栄養士に対するインタビューを行った。 【結果】特定保健指導経験年数8 年以上を有する管理栄養士2 名に対してインタビューを行った結果、「保健指導を始める段階の人に対して取り入れるのはいいかもしれない」等、プログラムの必要性と経験年数との関係について意見がみられた。 【考察】作成したプログラムは、特定保健指導経験年数の低い者、もしくは特定保健指導未経験者によって実施されることで、その有効性が高まる可能性が示された。また、手順チャート及びアセスメント票は、特定保健指導の研修ツールとしての導入可能性が考えられた。 Objective: The number of patients with lifestyle-related diseases in Japan has been increasing recently because of changes in living habits and the aging of the population. Specific health guidance was introduced in 2008 to help address this issue. The aim of this study was to increase the effectiveness of specific health guidance by creating and performing a formative evaluation of an initial interview program that uses a procedure chart and assessment sheet to help participants determine lifestyle improvement goals. Methods: (1) We performed individual interviews of nine registered dietitians who engage in specific health guidance, and collected assessment sheets from an agency that implements specific health guidance in Nagoya.Data from the interviews and assessment sheets were qualitatively analyzed and an initial interview program was created based on the results. (2) We interviewed two registered dietitians who had carried out the program that we created. Results and discussion: We created a procedure chart that can be introduced at the initial interview to assess the current lifestyle and readiness level of participants, and showed that differences in readiness may influence effectiveness. To evaluate participants’ “lifestyle and environment” and “readiness,” we created an assessment sheet comprising the following four items: specific health instruction, work situation, exercise habits, and dietary habits. The initial interview program appeared to increase the effectiveness of specific health instruction among people who were inexperienced with specific health guidance. Our findings suggest that the procedure chart and assessment sheet could be introduced as training tools for specific health guidance. |
雑誌名 | 名古屋栄養科学雑誌 |
雑誌名(英) | Nagoya Journal of Nutritional Sciences |
号 | 3 |
ページ | 11 - 24 |
発行年 | 2017-12-22 |
出版者 |
名古屋学芸大学管理栄養学部
|
ISSN |
21892121
|