@article{oai:nufs-nuas.repo.nii.ac.jp:00001599, author = {北川, 元二 and KITAGAWA, Motoji and 安友, 裕子 and YASUTOMO, Hiroko and 伊藤, 勇貴 and ITO, Yuuki and 日暮, 陽子 and HIGURE, Yoko and 渡會, 涼子 and WATARAI, Ryouko and 若杉, 彩衣 and WAKASUGI, Sae}, issue = {5}, journal = {名古屋栄養科学雑誌, Nagoya Journal of Nutritional Sciences}, month = {Dec}, note = {【目的】女子大学生における鉄欠乏性貧血は学校保健上も重要な問題であり、その栄養摂取状況の実態を明らかにし、適切な栄養指導を実施することは、栄養学の分野においても重要な課題である。今回は、過去10年間の本学女子大学生の鉄欠乏状態と栄養摂取状況の実態を明らかにすることを目的とする。 【方法】2010年~2019年のN 大学管理栄養学部1 年生の女子大学生1401名を対象に、身体計測、血液検査、食物摂取頻度調査(FFQ)による食事調査、食行動や健康に関するアンケート調査を実施した。 【結果】血中ヘモグロビン低値者は88名( 6 %)、血清鉄低値者は243名(17%)、血清フェリチン低値者は334名(24%)であった。10年間年次別の頻度には有意差を認めなかった。低体重者(BMI<18.5)のうち血中Hb 値低値者6 %、血清鉄低値者16%、血清フェリチン低値者19%であり、普通体重者の頻度と有意差を認めなかった。低体重者と普通体重者との間で血中Hb 値、血清鉄、血清フェリチン値の平均値に有意差を認めなかった。栄養摂取状況は、エネルギー、炭水化物、たんぱく質、脂質摂取量については血中Hb 値、血清鉄、血清フェリチン値の低値者と正常者との間に有意差は認めなかった。鉄摂取量と血中Hb 値、血清鉄、血清フェリチン値の間に有意の相関は認めなかった。食品群別摂取量では、Hb 低値者では肉類の摂取量が有意に低かった。血清鉄および血清フェリチン低値者では乳類摂取量が多く、緑野菜摂取量が少なかった。食品群別摂取量と強制投入法による重回帰分析を行ったところ、血中Hb 値および血清フェリチン値は緑野菜摂取量と正の相関、乳類摂取量と負の相関を認めた。また、血清鉄は食品群摂取量との間に有意の相関は認めなかった。 【考察】血清フェリチン低値の潜在性鉄欠乏は25%程度みられたが、鉄欠乏性貧血者は5 %程度であった。低体重者において鉄欠乏性貧血者の頻度が必ずしも高い訳ではなかった。鉄摂取量と血清鉄、血清フェリチン値、血中Hb 値との間には有意の相関は認められなかった。食品群別摂取量では緑野菜の摂取が鉄欠乏状態の改善に有効であることが示唆された一方で、乳類の摂取は鉄吸収を抑制する可能性が示唆された。鉄欠乏状態者の栄養を考える際には鉄摂取量のみならず、鉄吸収についても考慮する必要があると考えられた。, Iron deficiency is an important subject for health support in young women. In the present study, blood examinations, including hemoglobin, serum iron and ferritin, and measurement of nutritional intake were performed in 1,401 female university students for ten years (from 2010 to 2019). Subjects with low level of blood hemoglobin (Hb<12.0 g/dL) were 6%, with low levels of serum iron (Fe<60μg/dL) were 17%, and with low levels of serum ferritin (<12.0ng/mL) were 24%, respectively. Frequencies of subjects with low levels of Hb, Fe and ferritin, were not higher in subjects with low BMI (<18.5) than with normal BMI (≧18.5). Mean levels of Hb, Fe and ferritin in subjects with low BMI were not lower than normal subjects. For nutrients, average total calorie intake, carbohydrate intake, protein intake and fat intake were not different between normal subjects and subjects with low levels of Hb, Fe and ferritin. Total intake of iron was not correlated significantly with blood levels of Hb, Fe and ferritin. Daily intake of meats in subjects with iron deficiency anemia was lower than in normal subjects. Blood levels of Hb and ferritin were correlated positively with daily intake of vegetables, and negatively with daily intake of dairy products. For young women, intake of vegetables was recommended for preventing iron-deficiencies. Excess intake of dairy products may inhibit absorption of iron.}, pages = {45--58}, title = {若年女性の鉄欠乏状態と栄養摂取状況の検討}, year = {2019}, yomi = {キタガワ, モトジ and ヤストモ, ヒロコ and イトウ, ユウキ and ヒグレ, ヨウコ and ワタライ, リョウコ and ワカスギ, サエ} }