@article{oai:nufs-nuas.repo.nii.ac.jp:00000924, author = {針谷, 順子 and 足立, 己幸 and ADACHI, Miyuki}, issue = {6}, journal = {名古屋学芸大学健康・栄養研究所年報, Annual Report of Institute of Health and Nutrition, Nagoya University of Arts and Sciences}, month = {Feb}, note = {1 食単位の食事構成法である「3・1・2弁当箱法」の妥当性を明らかにするために、それに備わる5つのルールの評価基準案により、栄養系大学生が作成した386食を用いて、ルール別とルール全体を総合的に適用して分析、検討した。その結果、ルール1の弁当箱のサイズとルール2の食事量は栄養素構成やそのバランス全体に大きく影響した。ルール3の料理構成、ルール4の調理法とルール5の外観はそれぞれの評価基準案に関連する栄養素面からその構成に補完的に影響した。これら5つのルールが適合することで、「3・1・2 弁当箱法」による食事(1食)づくりは適量で栄養素間のバランスを良好にし、かつ味の面や外観の面等から食事の質を高めることが明らかになった。よって、提示した5つのルールの評価基準(以下に示す)を備える「3・1・2 弁当箱法」は1食の食事構成法として妥当であることが示唆された。 ルール1:弁当箱は、1食(1日の1/3)のエネルギー(kcal)と同じ絶対値のサイズ(容量、ml)が選んである。 ルール2:食物量は、すき間なくしっかり(弁当箱の容量(ml)の絶対値の60%以上の食物重量(g)を目安とする)料理が詰まっている。 ルール3:料理構成は、主食3:主菜1:副菜2の容積比で弁当箱に詰まっている。 ルール4:調理法は、油脂使用量の多い(食材料に対して油脂使用量約8%以上の)炒め物、揚げ物、サラダ等を、または、食塩使用量の多い(食材料に対して食塩使用量約2%以上の)漬物や佃煮等を重複なく選んである。 ルール5:外観(全体像)は、彩りよく詰め方を工夫しおいしそうに詰めてある。, Purpose: The validity of 5 rules using the food based nutrition education method, the “3・1・2Meal Box Magic” for moderating the daily intake of energy and nutrients was investigated. Methods: University students majoring in nutrition sciences and practices were asked to evaluate the appropriateness of “5 Rules” when preparing 386 of their daily meals. The “5 Rules” were found to yield an improved, balanced intake of energy and nutrients, as well as improved taste and appearance of the meals, and so on, validating the suitability of their use with the “3・1・2Meal Box Magic” method for improving dietary habits. The “5 Rules” are as follows: Rule 1) A meal box size is chosen that holds exactly 1/3 of a person’s ideal daily 3 meal kcal intake. Rule 2) Food is to be placed in the meal box leaving no gaps. The number of grams (g) of food in the box must be at least 60% of the number of milliliters (ml) that the meal box can hold. Rule 3) The proportion of the meal box’s contents should be 3 parts staple, 1 part main dish, and 2 parts side dishes (If the meal box is a cylinder, the cross section should reflect these proportions). Rule 4) There should be no more than one dish high in oil or fat (8% or more by volume). There should be no more than one dish high in salt (2% or more by volume). Rule 5) Prepare colorful meals, tastefully placed in the meal box.}, pages = {33--55}, title = {1食単位の食事構成法「3・1・2弁当箱法」の妥当性に関する栄養素構成面からの検討}, year = {2014}, yomi = {ハリガイ, ヨリコ and アダチ, ミユキ} }