Permalink : http://id.nii.ac.jp/1095/00001046/
小学生における家庭での“食事の楽しさ”とその要因-愛知県N学区小学校5年生の事例-
利用統計を見る
File / Name | License |
---|---|
本文 |
![]() Creative Commons : 表示 - 非営利 - 改変禁止 |
![]() |
|
オープンアクセス
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
タイトル(英) | Factors for enjoying breakfast and dinner in primary school students: a case study of fifth-grade students in the N-school catchment area, Aichi, Japan |
---|---|
アイテムタイプ | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper |
言語 | 日本語 |
キーワード |
小学生, 食事の楽しさ, 共食, 朝食, 夕食 |
キーワード(英) | primary school students, enjoying meals, eating with others, breakfast, dinner |
著者 |
安達 内美子
/ アダチ ナミコ
足立 己幸 / アダチ ミユキ |
抄録 |
【目的】食育の目標に“楽しく食べること”が挙げられ(2004年4月/厚生労働省)、子どもは楽しい食事の経験を積み重ねること、周囲の大人はそのための環境づくりをすることが重要と考えられる。そこで、小学生における家庭での“食事の楽しさ”とその要因を明らかにすることを目的とした。
【方法】2012年10月、愛知県N学区小学校3校5年生全員に対し、健康と食生活に関する自記式質問紙調査を実施した。協力が得られた252名中、“食事の楽しさ”と“主観的健康状態”に関する回答が全て得られたのは249名だった。直近の朝食と夕食別に“食事の楽しさ”と、その要因を分析した。 【結果】①朝食が楽しかったのは男子68%、女子83%、夕食は男子86%、女子94% だった。②朝食の楽しさと関連が認められた男女共通の項目は、食前の空腹感あり、共食ありだった。③夕食では、共食あり、食事中の発話ある、食事中の会話ある、だった。④多変量解析の結果、朝食の楽しさについて、男子では食前の空腹感あり、食事中の会話ある、欠食なし、食事のあいさつする、共食ありで関連が認められた。女子では共食ありのみ関連が認められた。⑤夕食の楽しさでは、男子の食事中の発話あるのみ関連が認められた。 【考察】小学生における家庭での“食事の楽しさ”とその要因について、朝食と夕食並びに、男子と女子での特徴が明らかとなった。これらを踏まえた食育の必要性が示唆された。 Objectives: As children should enjoy their meals, adults should create a food environment that facilitates enjoymentat mealtime. This study aimed to uncover features of breakfast and dinner enjoyment related to mealtime enjoyment in primary school students. Methods: In October 2012, a self-reported questionnaire on health and dietary life was administered to fifthyear students at three primary schools in the N-school catchment area in Aichi, Japan. We obtained complete responses on meal enjoyment and subjective health questions from 249 of 252 students surveyed. We analyzed factors related to meal enjoyment of the students’ most recent breakfast and dinner. Results: A total of 68% and 86% of boys and 83% and 94% of girls indicated that they enjoyed breakfast or dinner, respectively. In univariate analysis, in both boys and girls factors of breakfast enjoyment were feeling hungry before breakfast and eating with others during breakfast and factors of dinner enjoyment were eating with others during dinner, speaking from themselves, and conversation during mealtime. In multivariate analysis, factors of breakfast enjoyment in boys were feeling hungry before breakfast, conversation during mealtime, eating breakfast every day, greeting before eating a meal, and eating with others during breakfast; a factor of breakfast enjoyment in girls was eating with others during breakfast; and a factor of dinner enjoyment in boys was talking from themselves. Discussion: Factors for enjoying meals differed by meal and gender. These results suggest the need for Shokuiku(Food and Nutrition Education/Promotion) that is based on these factors. |
雑誌名 | 名古屋学芸大学健康・栄養研究所年報 |
雑誌名(英) | Annual Report of Institute of Health and Nutrition, Nagoya University of Arts and Sciences |
号 | 8 |
ページ | 13 - 23 |
発行年 | 2016-12 |
出版者 |
名古屋学芸大学健康・栄養研究所
|
ISSN |
18821820
|
関連サイト |
名古屋学芸大学健康・栄養研究所
|